השבתה של רכב על ידי קצין משטרה
למשרדנו הצלחות רבות בביטול ובקיצור צוי השבתת רכב שהוטלו על נהגים על ידי קציני משטרה, במגוון רב של עבירות , להלן חלק מהדוגמאות:
בפ”מ 7322-03-11 בבית משפט לתעבורה בפתח תקוה:
בית המשפט ביטל את השבתת רכבו של הנהג, אשר הואשם בעבירת נהיגה בשכרות (605 מ”ק אלכוהול) והחזיר לו את רכבו לאחר השבתה של 20 ימים בלבד.

בפ”מ 5235-02-11 בבית משפט לתעבורה בבאר שבע:
בית המשפט קיצר את השבתת רכבו של נהג אשר נחשד כי ביצע עבירת נהיגה בזמן פסילה, והורה להחזיר לו את רכבו אחרי 15 ימי השבתה בלבד.
בפ”מ 3733-06-11 בבית משפט לתעבורה בבאר שבע:
בית המשפט קיצר את השבתת רכב של נהג אשר נחשד כי נהג בזמן פסילה, והורה להחזיר לו את רכבו אחרי 15 ימי השבתה בלבד.
ס’ 57א(א)(2) לפקודה קובע:
(2) היה לשוטר יסוד להניח כי נהג עבר לעיניו עבירה מן העבירות המפורטות בחלק א’ לתוספת השביעית, רשאי הוא לדרוש מהנהג להילוות אליו אל קצין משטרה או ליטול ממנו את רישיון הרכב, והוראות סעיף 47(ג), (ד) ו-(ו) יחולו, בשינויים המחויבים; היה לקצין משטרה יסוד להניח כי יוגש כתב אישום נגד הנהג, רשאי הוא למסור לו הודעת איסור שימוש ברכב שבו נעברה העבירה לתקופה של 30 ימים וליטול את רישיון הרכב;
העבירה שהתחילה את הנושא של השבתה של רכב התחיל מעבירת משקל עודף במשאיות. בעל חברת המשאיות הורה לנהגים השכירים לנסוע עם משקל עודף, כשהוא שילם את הקנסות. התיקון לחוק העביר את ההרתעה לבעלי המשאיות והיה יעיל מאוד. מכאן הדבר התרחב לעבירות אחרות.
איך השבתת רכב עובדת בפועל?
הקצין שומע את הנהג/הבעלים. נותן לו צו להביא הרכב לחניון סגור. הרכב מובא לחניון ע”י הנאשם ונבדק (יש טופס קבלת רכב). לאחר שלושים יום הרכב משוחרר.
איך תוקפים את החלטת השבתת רכב?
ס’ 57ב(ב) קובע:
(ב) בית המשפט יבטל את הודעת איסור השימוש אם נוכח כי התקיים אחד מאלה:
(1) הרכב נלקח מבעליו בלי ידיעתו ובלי הסכמתו;
(2) מי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה כאמור בסעיף 57א(א).
ג) בית המשפט רשאי לבטל את הודעת איסור השימוש, או לקבוע תקופה קצרה יותר לאיסור השימוש, בתנאים או ללא תנאים, אם התקיימו נסיבות אחרות מאלה האמורות בסעיף קטן (ב), המצדיקות זאת.
השבתה של רכב – מה הרציו בחוק? ומה כדאי לטעון?
הרציו הוא שענישה מיידית ואפקטיבית יותר מפסילת רשיון, לדוגמה אם לוקחים את הרכב של האבא של הנהג הצעיר שעבר עבירה. לבעל הרכב יש השפעה על הנהג. יש כאן הגדלה של אחריות בעל הרכב כלפי עבירות שנעשות ברכב שלו.
מה כדאי לטעון – הכי כדאי למצוא נכה /חולה שצריך באופן משמעותי את השימוש ברכב. גם אז, לא תמיד יעזור…
השבתת רכב – השבתה שיפוטית של רכב – ס’ 57ג:
הורשע אדם בעבירה מן העבירות המנויות בתוספת השביעית, רשאי בית המשפט, בנוסף לכל עונש אחר, להורות בצו על איסור שימוש ברכב שבו נעברה העבירה (להלן – צו איסור שימוש) לתקופה של עד 60 ימים, ובלבד שהעבירה אינה עבירת קנס; בצו איסור השימוש יקבע בית המשפט את המקום שבו יועמד הרכב במהלך תקופת איסור השימוש.
בפועל כמעט בית המשפט לא משבית רכב – בגלל החשש שהנאשם ימכור את הרכב כדי שלא ישביתו לו את הרכב.
למידע נוסף בתחום ראו גם: עורך דין תעבורה