החוק בישראל מחייב את הנהג וכן את נוסעי הרכב לחגור חגורת בטיחות במהלך הנסיעה, מתחילתה ועד סופה וזאת בהתאם לפקודת התעבורה ולשאר חוקי התעבורה. החוק בישראל מחייב את כלל הנוסעים והנהגים לחגור את חגורות הבטיחות בכל סוג של נסיעה, גם אם מדובר בנסיעה עירונית או בכבישים מהירים.
העונש בגין אי ציות להוראת חוק זו המורה על חגירת חגורות בטיחות במהלך הנסיעה משתנה בהתאם לסוג העבירה, ובדרך כלל לצד הסנקציה הכספית כדוגמת קנס, ילווה הדו"ח בנקודות תעבורה ועל כך נפרט כעת:
· נהג שנהג ללא חגורת בטיחות או נהג המסיע נוסע מעל גיל 14 ללא חגורת בטיחות, יירשם לו קנס על סך 250 ₪ בתוספת 6 נקודות.
· נהג המסיע נוסע לא חגור בין הגילאים 8 עד 14 יירשם לו קנס על סך 500 ₪ בתוספת 2 נקודות.
· נהג המסיע ילד שטרם מלאו לו 3 שנים שלא במושב בטיחות כדין, יירשם לו קנס על סך 1,000 ₪ בתוספת 8 נקודות.
· נהג המסיע ילד בגילאים 3-8 שאינו במושב בטיחות יירשם לו קנס על סך 750 ₪ בצירוף 8 נקודות.
קיבלתי דו"ח בגין אי חגירת חגורה, מה עליי לעשות כעת?
ככלל, ישנן שתי אפשרויות מרכזיות. האפשרות הראשונה היא הדרך הפשוטה ביותר והיא לשלם את הקנס המיועד על העבירה וזאת תוך 90 ימים מיום קבלת הדו"ח, מדובר בברירת המחדל שהחוק מקנה במקרים מסוג זה. אפשרות שניה, אם האדם שקיבל את הדו"ח בגין אי חגירת חגורה, סבור כי לא ביצע את העבירה או שברשותו טענות ערעוריות מוצקות ומוצדקות בגינן זכאי לביטול הדו"ח, רשאי להגיש ערעור לבית המשפט תוך 90 ימים ממועד קבלת הדו"ח. שם, רשאי יהיה להציג את גרסתו, זאת לצד עורך דין תעבורה שבו יכול להיעזר ויהיה בקיא אודות העבירה ופרטיה ובאופן מקצועי ויעיל יסייע לנהל את ההליך המשפטי באופן אמין ונוקב.
מהם המקרים בהם לא חייב לחגור חגורת בטיחות ברכב?
כמו כל כלל, ישנם חריגים המאפשרים במקרים מסוימים שלא לחגור חגורת בטיחות. כך לדוגמה, בזמן חנייה, במהלך נסיעה לאחור; פטור מרופא מוסמך המפרט כי הנהג אינו יכול מטעמים רפואיים לחגור חגורת בטיחות; נהיגה ברכבי ביטחון כדוגמת חייל הנוהג ברכב צבאי לצורך מבצעי ונוסעיו; נהג מונית בדרך עירונית שיש בה נוסעים וכן נוסעים במונית בדרך עירונית במושב האחורי ועוד.
מעבר להוראת החוק המורה על הנהגים והנוסעים כאחד לחגור בעת הנסיעה, מדובר באחד מהאמצעים היעילים ביותר להגנה על נוסעי הרכב בקרות תאונה. החגורה מספקת תמיכה לגוף ומפחיתה את הסיכוי לפציעות חמורות ביותר במיוחד באזורים רגישים כמו הראש, הצוואר והחזה. אם קיבלתם דו"ח בגין עבירה זו והינכם סבורים כי נעשה לכם עוול, ניתן להיעזר בעורך דין מומחה בדיני תעבורה ולהגיש ערעור בנושא.