מהירות מופרזת לא פעם גורמת לתאונת דרכים. תאונות דרכים רבות נגרמות עקב נהיגה במהירות מופרזת. לעתים הגורם לתאונה הוא לא המהירות עצמה, אלא שבשל המהירות הגבוהה היכולת למנוע את התאונה הולכת ופוחתת ותוצאות התאונה הולכות ומחמירות.
איך נרשמים בעברה על מהירות מופרזת?
המשטרה אוכפת את עבירת המהירות באמצעות מכשירי אכיפה שונים:
מהירות מופרזת – מצלמות הממוקמות על עמודים מיוחדים בצידי הדרך:
בשונה מעברית נהיגה בשכרות, מהירות אפשר לצלם בקלות. המצלמות מונחות בתוך עמודים מיוחדים שהמשטרה הציבה. העמוד בצבע אפור עם קופסה אפורה בראשו. לא בכל עמוד ממוקמת מצלמה. המשטרה נוהגת מידי תקופה לשנות את מיקומן של המצלמות בין העמודים השונים.
בתוך כל מצלמה ישנו סרט צילום המכיל מאות תמונות. אחת למספר ימים מגיע צוות מיוחד, מחליף את סרט הצילום, מפתח את התמונות, ומשחזר דוחות. המצלמות מתוכנתות כך שיצלמו רק מכוניות שעוברות את המהירות שנקבעה באותה מצלמה. מי שקובע באיזו מהירות לתכנת את המצלמות הם השוטרים המתפעלים את המצלמות, בהתאם למדיניות אגף התנועה. חלק מן המצלמות מתוכנתות כך שיקלטו כלי רכב שנוסעים 16 קמ”ש מעל המהירות המותרת וחלק מן המצלמות מתוכנתות לחריגות גדולות יותר.
מצלמות הממוקמות על ניידת המשטרה
מצלמות אלו מותקנות על ניידת משטרה, אשר יכולה בכל עת לשנות את מיקומה ולאכוף את עבירות המהירות בכל פעם במקום אחר.
מי שקובע את רף המהירות הנאכפת זה השוטר שמפעיל את המצלמה באותו המועד. המצלמה פועלת באותו אופן כמו המצלמות הממוקמות על עמודי הדרך, והטיפול בסרט הצילום (פיתוח ושחזור דוחות) נעשה על ידי אותו צוות מיוחד.
בתצלום שמתקבל מהמצלמה, לא ניתן לראות את הנהג, אלא הדגש הוא על לוחית הזיהוי של הרכב. (לעתים ניתן להבחין במעורפל בדמות הנהג – אך לא בפרטי פרטים – לעתים ניתן לזהות אם לנהג שיער ארוך או מבנה גוף רחב/צר, אך לא מעבר לכך). בדרך כלל גם ניתן לזהות את סוג הרכב. כן מצויינת בכל תמונה המהירות בה הרכב נקלט ומיקום העבירה. על פי הנהלים מחוייבת המשטרה להפחית מכל תצלום 4 קמ”ש, בשל סטייה אפשרית של המכשיר.
מהירות מופרזת – למי ירשם הדוח?

הדוח ירשם כנגד הבעלים הרשום של הרכב. אם הרכב מוחזק על ידי יותר מבעלים אחד, ירשם הדוח כנגד הראשון שבהם. כדי להסב הדוח למי שנהג ברכב בפועל, יש לפנות ליחידת התנועה שמצויינת בגוף הדוח תוך 30 יום ולבקש זאת. יש לצרף את הסכמתו של מי שאליו מבקשים להסב הדוח.
אם הרכב מוחזק בידי תאגיד, הדוח ירשם על שם התאגיד, אך הקנס בו יחוייב התאגיד יהיה פי 4 מהקנס בו יחוייב אדם פרטי. אם התאגיד שולח בקשה להסב הדוח על שם הנהג – סכום הקנס יפחת בהתאם.
מומלץ מאוד לכל מי שקיבל דוח מהירות מופרזת
לכל מי שקיבל דוח מהירות המבוסס על צילום רכב, מומלץ מאוד לפנות אל יחידת התנועה שפרטיה מצויינים בדוח ולהזמין את התצלום: הן על מנת לבדוק שאכן המהירות שמיוחסת בדוח הינה 4 קמ”ש פחות מהמהירות שמופיעה בתצלום, והן על מנת לוודא שהרכב שנקלט הוא רכבו.
פענוח הסרט ושחזור הדוחות נעשה על ידי שוטרים, וכמו בכל מקום שמעורב בו הגורם האנושי, לא אחת נופלות טעויות בפענוח ובהקלדה של הצילומים: יתכן שבשל טעות בספרה בלוחית הרישוי נרשם לכם דוח בגין עבירה בה צולם רכב אחר לחלוטין.
אנחנו, ששימשנו כראשי לשכות תביעות תעבורה משך מספר שנים, נתקלנו בלא מעט מקרים כאלו שהדוח נרשם למשל לרכב טויוטה פרטי בעוד בתצלום צולם רכב משא אחוד מיצובישי. או במקרים בהם המהירות שצולמה הינה 117 ובשל טעות הקלדה נשלח דוח על 171 קמ”ש – וההבדל ברמת הענישה הוא בין שמיים לארץ.
מד מהירות לייזר

מכשיר אכיפה נוסף שנמצא ברשות המשטרה הינו מד מהירות הלייזר המוכר בשם: ממל”ז. הממל”ז מופעל על ידי שוטר, בדרך כלל מתוך הניידת או בסמוך אליה. השוטר מכוון את הממל”ז אל לוחית הרישוי של הרכב, והתוצאה המתקבלת הינה מהירות הנסיעה של הרכב והמרחק ממנו נקלט הרכב. כשמו כן הוא, הממל”ז פועל באמצעות קרן לייזר.
בכל הקשור אל מהירות מופרזת כדאי להכיר את מכשיר הדבורה
מכשיר אכיפה נוסף, חדש יחסית בשירות המשטרה הינו מכשיר הדבורה. המכשיר מחובר לניידת וניתן להשתמש בו בין אם הניידת בעמידה ובין אם היא בנסיעה. הרכב העבריין יכול להיקלט בין אם הוא מאחורי הניידת ובין אם הוא לפניה, בין אם הוא נוסע באותו הכיוון ובין אם בכיוון הנגדי המכשיר פועל על עקרון דופלר. מכשירי הממל”ז והדבורה לא מצלמים את הרכב שנקלט, ובעניין זה מסתמכת המשטרה על מקצועיותם של השוטרים שמפעילים את המכשירים, שידעו לומר בוודאות לאיזה רכב כיוונו את המכשירים.
באכיפה באמצעות מכשירים אלו יש פתח נרחב לטעויות שמבוססות על הפעלה לקויה שנעשית על ידי השוטרים בשטח. טעויות עלולות לקרות כשבאזור האכיפה ישנן מכוניות רבות או במקרים בהם השוטר לא עצר את הנהג במקום אלא נסע אחריו – יתכן ואיבד בדרך את הרכב העבריין. ועוד.השוטרים מחוייבים להקפיד לההפעיל את המכשירים בהתאם לשורה ארוכה של נהלים שנקבעו על ידי יצרני המכשירים, על ידי המשטרה ועל ידי שורה ארוכה של פסקי דין. באכיפה באמצעות מכשירים אלו מקבל הנהג מהשוטר בו במקום את הדוח או את ההזמנה למשפט, בהתאם למהירות בה נתפס.
מכשירי האכיפה השונים מופעלים בידי המשטרה מזה זמן רב, וכבר פסקי דין רבים נכתבו בעניינם. פסקי הדין קבעו ביחס לכל מכשיר ומכשיר כיצד יש להפעילו, מה מותר ומה אסור. ראו למשל פסק דין מנחה בעניין מכשיר הדבורה, בשנת 2012 ניתנה פסיקת בית המשפט העליון, אשר שמה קץ לטענות הרבות שנטענו באשר לאופן כיול מכשירי המשטרה, והכשירה את השימוש במכשירים.
מהירות מופרזת נהג חדש – חשוב לדעת
מהירות מופרזת נהג צעיר או וותיק, הרבה תוהים לגבי הקשר בין מהירות מופרזת שלילה ועד כמה הדבר נפוץ. מהירות מופרזת דוח או מהירות מופרזת קנסות פחות מלחיצות אך חשוב להבין שמהר מאוד הנושא יכול להסתבך.
תזכורת

מהירות מופרזת דוח – אם ברצונכם לבטל דוח עליכם לפנות ליחידת התנועה שמופיעה על גבי הדוח תוך 30 יום ולנמק את הבקשה. מי שיפנה באיחור צפוי לדחייה על הסף של בקשתו. אם ברצונכם להגיש בקשה להישפט עליכם לשלוח את הטופס שנשלח אליכם עם הדוח, לכתובת המצויינת בו, תוךף 90 יום. ושוב חשוב לא לאחר. העובדה שפניתם בבקשה לקבל את התמונה – אינה עוצרת את מניין 30 הימים לביטול או 90 הימים לבקשה להישפט.
נקודות
בנוסף אל מהירות מופרזת קנסות שתשלמו או לעונש שתקבלו בבית המשפט, במקרים רבים עבירות המהירות נושאת בחובה גם רישום נקודות במשרד הרישוי. אם קיבלתם דוח שהקנס בגינו הוא 250 ₪ (קרי חרגתם עד 20 קמ”ש מהמהירות המותרת בדרך עירונית או עד 25 קמ”ש מהמהירות המותרת בדרך בינעירונית) אזי לא תקבלו ניקוד בגין העבירה. לעומת זאת אם קיבלתם דוח שהקנס בגינו הוא 750 ₪ (קרי חרגתם בין 21-30 קמ”ש מהמהירות המותרת בדרך עירונית או 26-40 קמ”ש מהמהירות המותרת בדרך בינעירונית) אזי יתווספו לעונש 8 נקודות במשרד הרישוי. אם החריגה במהירות עולה על המצויין לעיל, וקיבלתם דוח הזמנה לדין, יתווספו 10 נקודות במשרד הרישוי.
האם אפשר לעזור? כן!!!
לאחרונה חלה החמרה משמעותית בעמדת המדינה באשר לעבירות המהירות, ולהתייחסות בית המשפט. בשנת 2012 נשלח נהג למאסר בפועל מאחורי סורג ובריח ורשיונו נשלל למשך 60 חודשים לאחר שנתפס נוהג במהירות 196 במקום 90. ישנם פסקי דין רבים בהם נדונו נאשמים בעבירות מהירות לתקופות שלילה של מספר שנים. עם זאת יש גם כמובן מקרים בהם נהגים נדונו לפסילות קצרות – זאת בזכות יעוץ משפטי מתאים.
יעוץ משפטי נכון – (ובזמן !!!!!) יכול לחסוך הרבה טרחה בהמשך. אנו שצברנו נסיון רב בתחום בעת שירותינו במשטרה כתובעות וכראשי לשכות תביעה, מכירות היטב את החולשות של כל אחד מהמכשירים, והידע הזה עומד לרשותכם, ויכול לשרת אותנו על מנת לזכותכם מכל אשמה ו/או על מנת להגיע להסדר עם התביעה כך שהעונש שלכם יהיה קל ביחס למהירות בה נתפסתם. אם נפסלתם במקום על ידי קצין משטרה, כדאי לפנות אלינו לאלתר, לעתים ניתן בשלב הזה להגיע לתוצאות טובות יותר. פנו אל עורך דין לענייני תעבורה אשר בהקדם!
לדוגמאות של דוחות מהירות שיוצגו על ידי משרדנו והסתיימו בזיכוי או בענישה מקלה – לחצו כאן
האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי. מי שמסתמך על האמור לעיל, עושה כן על אחריותו בלבד